Meer dan 5000 klachten in Belgie

23 januari 2013 - Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) in Belgie heeft in 2012 5.112 meldingen ontvangen over discriminatie. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het CGKR.

In totaal ontving het Centrum vorig jaar 5.112 meldingen: 892 over de grondrechten van vreemdelingen en 4.220 over mogelijke discriminatie. Dat zijn er in totaal iets minder dan in 2011. Toen ontving het Centrum 5.185 meldingen, waarvan 1.023 over de grondrechten van vreemdelingen en 4.162 over mogelijke discriminatie.

Plopsaland
De drie voornaamste discriminatiebronnen waren, net als in 2011, de zogenoemde raciale criteria (1 dossier op 3), geloof of levensbeschouwing (1 op 5) en handicap (1 op 4). "In 2012 namen de burgers en het middenveld vaak contact op in verband met onderwerpen die de publieke opinie beroerden", aldus het CGKR. Zo waren er meldingen over het discours van extremistische organisaties, de rechten van personen met een handicap, zoals de toegankelijkheid van het pretpark Plopsaland, of de plaats van geloof en levensbeschouwing in de arbeidssfeer, zoals het ontslag van de Hema-medewerkster omwille van haar hoofddoek.

Het aantal adviesvragen over regularisatie op humanitaire gronden is dan weer sterk gedaald in 2012. "Dat is een normale trend, omdat in de meeste de dossiers die zijn ingediend na de regularisatie-instructie van 2009 ondertussen een beslissing is gevallen", luidt het.

5 rechtszaken
De 5.112 meldingen hebben geleid tot de opening van 1.452 dossiers en 5 rechtszaken. "We geven altijd de voorkeur aan een oplossing in overleg", zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. "Die aanpak maakt een structureel antwoord op discriminatie mogelijk. Een rechtszaak beginnen we pas als dat overleg onmogelijk is of mislukt." Het Centrum heeft zich bovendien burgerlijke partij gesteld in 5 zaken over mensensmokkel en 16 zaken over mensenhandel.

Het CGKR benadrukt nog dat het federale Centrum in 2013 zal worden omgevormd. Het zal in de strijd tegen discriminatie bevoegd zijn voor zowel de federale aangelegenheden als voor de gewesten en de gemeenschappen, terwijl de opdrachten rond migratie in een aparte en louter federale structuur terechtkomen.

 

Meer info over het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding in Belgie

  • Zoeken

Naar boven