Opinie:
Mauro krijgt straks toch geen baan
Hoofdpagina / Opinie: / Mauro krijgt straks toch geen baan

Mauro krijgt straks toch geen baan

15/11/11- Een paar weken lang heeft de jonge Angolees Mauro Manuel in het brandpunt van de belangstelling gestaan van politiek en samenleving. Maar wat heeft Mauro eraan om hier te blijven als hij straks geen baan kan krijgen omdat werkgevers Angolezen niet willen?
  
Van alle uitzendbureaus werkt 77 procent mee aan discriminatie als bedrijven daarom vragen, leert een discriminatieonderzoek van VU-sociologen Evelien Loeters en Anne Backer. Honderden, misschien duizenden Marokkanen, Turken en Surinamers die vaak gewoon Nederlanders zijn, worden gediscrimineerd. Brancheorganisaties van uitzendbureaus ABU en NBBU en de Commissie Gelijke Behandeling vinden de omvang van discriminatie schokkend. Maar waar blijft de publieke veroordeling door onze regering? En door de politiek?

In een publicatie vorig jaar vergeleek ik de multiculturele politiek in Groot-Brittannië en Nederland. Mijn conclusie was simpel als het ging om anti-discriminatie: het Verenigde Koninkrijk loopt jaren vóór op Nederland in het tegengaan van discriminatie en het garanderen van gelijke kansen op de arbeidsmarkt aan minderheden. Een omgekeerde uitkomst zou in het Verenigd Koninkrijk tot een schandaal hebben geleid. De publieke veroordeling was enorm geweest. De Britse prime minister zou meteen een parlementaire enquête aankondigen en de Equality and Human Rights Commission zou hebben gevraagd om na te gaan waar de Britse samenleving, inclusief overheid en politiek, tekortschiet bij het bestrijden van discriminatie.

Mauro Manuel, wil jij echt in Nederland blijven, wetend dat jij straks, alleen door jouw land van afkomst, mogelijk geen baan krijgt?
 
Laura Coello | eigenaar advies en onderzoeksbureau Inclusive Works
 
 
 
 

 
  • Zoeken

Naar boven