Geef racisme de rode kaart

Gastles over discriminatie op het sportveld – en daarbuiten

 

Leerlingen die voetbal kijken, horen ook de spreekkoren met discriminerende teksten. Dat is op tv, maar als je eerlijk bent: op het eigen schoolplein hoor je het net zo goed, maar misschien  subtieler. In de gastles Geef racisme de rode kaart praten we met de hele klas over vragen als wat is racisme en wanneer discrimineer je? En hoe ga je ermee om als je zelf het slachtoffer bent? De les is ontwikkeld samen met voetbalclub NAC en dat merk je. Er zitten lekker veel concrete voetbalvoorbeelden in, waardoor iedereen bij de les blijft.

Dit gaan we doen

De gastles begint met een anders-dan-anders-voorstelrondje. Iedereen vult deze zin aan: ‘Ik ben … en aan mij zie je niet dat…’, bijvoorbeeld met ‘dat ik dyslectisch ben’. Door deze en andere oefeningen ontdekken kinderen dat een eerste oordeel lang niet alles zegt over iemand. De leerlingen krijgen vervolgens een paar spannende waargebeurde verhalen over discriminatie voorgeschoteld. Wat zouden zij in die situatie beslissen? Hierna horen ze of de Commissie Gelijke Behandeling een spreekwoordelijke rode of gele kaart heeft uitgedeeld.  


Dit levert het op

Leerlingen begrijpen dat racisme te ver gaat, het verdient een rode kaart. Als iemand in de klas wordt uitgescholden, durven leerlingen eerder zo’n rode kaart uit te delen door te zeggen: ‘stop, hou op’. Als ze zelf worden gediscrimineerd, praten ze er sneller met iemand over. En de leerlingen bedenken met elkaar hoe ze niemand buitensluiten. Zo sta je samen sterk, niet alleen op het sportveld, maar ook in de klas.

Dit is wat leerkrachten over de gastles zeggen:
‘De les is heel interactief, dus het vloog voorbij.’
‘Het is me echt opgevallen dat leerlingen na deze les aardiger zijn tegen elkaar.’


Voor wie is het?


De les is voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8.


Praktische informatie?

De gastles geven we bij u op school en duurt anderhalf uur. De trainer is meestal een jongere die onze Powerschool heeft gevolgd. De jongere staat een stukje dichterbij de kinderen dan een volwassene, waardoor de les extra indruk maakt.

  • Zoeken

Naar boven