Gastles Respect4all!

Met de bovenbouw in gesprek over homoseksualiteit

 

Jongeren willen respect. En ze willen vooral niet buiten de groep vallen. Maar als je nu een beetje anders bent? Wat als je bijvoorbeeld homoseksueel bent? Daarover gaan we in gesprek met middelbare scholieren van de bovenbouw. Ze praten over hun eerste reactie op homo’s en lesbiennes. En wat is hun tweede reactie? Uiteindelijk draait deze les om het ontmaskeren van vooroordelen waarmee je anderen buitensluit.

 

Dit gaan we doen

De eerste oefening laat meteen al zien dat je veel meer bent dan het stempel dat anderen op je drukken. Iedere leerling kiest een paar bouwstenen en bouwt er zijn eigen ‘identiteitstoren’ mee. Je culturele achtergrond of seksuele geaardheid zijn daar maar één onderdeel van. Wat betekent het wanneer één van de eigenschappen homoseksualiteit is? Hoe voelt iemand zich als hij of zij daarover wordt uitgescholden of buitengesloten?

 

Dit levert het op

Door de gastles Respect4all! worden leerlingen zich bewust van hun vooroordelen. Ook ontdekken ze wat één opmerking voor gevolgen kan hebben. Klasgenoten leren elkaar een stukje beter kennen. En

wie zich gediscrimineerd voelt, staat na deze les sterker in zijn schoenen.

 

Dit zijn een paar reacties van leerlingen:
‘Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan hoe het voor homo's is.’

‘Ik dacht dat het saai zou worden, maar dat was helemaal niet zo.’

 

Voor wie is het?


De les is bedoeld voor middelbare scholieren in de derde, vierde, vijfde of zesde klas. Van vmbo tot vwo, dat maakt niet uit. We geven de les op verzoek ook in buurthuizen.

Praktische informatie

De gastles Respect4all! duurt 90 minuten. We geven de les op uw school of in uw buurthuis.

 

  • Zoeken

Naar boven