Etos en Kruidvat discrimineren

13 maart 2014 -Twee vrouwen van Aziatische komaf die vorig jaar bij RADAR een discriminatieklacht hadden ingediend omdat ze bij een filiaal van Kruidvat in Vlaardingen en respectievelijk een filiaal van Etos in Barendrecht geen babymelkpoeder mochten kopen, hebben hun gelijk gehaald bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelde vandaag dat in beide zaken sprake is van verboden onderscheid op grond van ras en dat de drogisten hebben gehandeld in strijd met de wet. Ook ten aanzien van de klachtafhandeling in deze zaken is er sprake geweest van verboden onderscheid op grond van ras.

 

Vanwege het melamineschandaal in China in 2008 is de vraag naar babymelkpoeder uit Nederland enorm gestegen. Hierdoor is een tekort in de Nederlandse schappen ontstaan. De Nederlandse markt wordt verder verstoord door handelaren die babymelkpoeder opkopen voor de Chinese markt. Klanten met een Aziatisch uiterlijk die in Nederland babymelkpoeder willen kopen, worden in voorkomende gevallen hierop afgerekend.

 

Vanwege het tekort aan babymelkpoeder hebben supermarkten en drogisten maatregelen genomen om de schaarste tegen te gaan. In veel supermarkten en drogisten kan de klant nog maar 1 of 2 pakken per dag aanschaffen. In de twee zaken die RADAR namens de twee Aziatische vrouwen bij het College aanhangig heeft gemaakt, is duidelijk gebleken dat de vrouwen zich aan de maximale hoeveelheid hielden. De Chinese vrouw wilde het maximale aantal van 1 pak kopen bij Kruidvat en de Thaise vrouw wilde ook 1 pak kopen, waar bij Etos 2 pakken waren toegestaan. 

 

Discriminatie Aziaten landelijk probleem

Uit een inventarisatie die RADAR heeft uitgevoerd blijkt dat bij antidiscriminatievoorzieningen in den lande het afgelopen jaar 18 meldingen zijn binnengekomen van voornamelijk Aziatische mensen die vanwege hun afkomst geen babymelkpoeder mochten kopen. Daarbij ging het ook om voorvallen bij de Albert Heijn, Plus, C1000 en Poiesz.

 

RADAR concludeert dat het misgaat bij de handhaving van de restrictieve maatregelen die de supermarkten en drogisten vanwege het tekort aan babymelkpoeder hebben ingesteld. De maatregelen zouden voor iedereen moeten gelden, maar in de praktijk worden louter mensen met een Aziatisch uiterlijk geweigerd. De landelijke inventarisatie bevestigt dat beeld. RADAR hoopt dan ook dat de supermarkten en drogisten het oordeel van het College zullen gebruiken om het eigen beleid bij te stellen, zodat discriminatie van mensen met een Aziatisch uiterlijk aan de kassa niet meer voorkomt.

 

Lees hier het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.

 

Luister hier naar het radiofragment over de zitting bij het College op 30 januari jongstleden.

 

 

  • Zoeken

Naar boven