Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Discriminatie in Rotterdam

De Omnibusenquête wordt jaarlijks door de gemeente Rotterdam uitgevoerd. Hierin zijn een aantal vragen opgenomen over discriminatie. In dit rapport bespreken we de resultaten van de Omnibusenquête 2015 (het deel dat over ervaren discriminatie gaat), in combinatie met klachten en meldingen die zijn binnengekomen bij het meldpunt van antidiscriminatiebureau RADAR en de politie.

De belangrijkste conclusies uit de Omnibusenquête 2015

  • In 2015 heeft 18 procent van de Rotterdammers discriminatie ervaren.
    In 2014 was dit nog 22 procent. 
  • Het totale aantal jongeren dat zich gediscrimineerd voelde is flink gedaald ten opzichte van 2014: van 34 procent naar 20 procent. Dit komt onder andere door een sterke afname van discriminatie tijdens solliciteren en op de grond van ‘ras’ of nationaliteit onder deze leeftijdsgroep. 
  • Tegelijkertijd zien we dat jongeren tussen de 16-24 jaar vaker discriminatie ervaren dan andere leeftijdsgroepen wanneer het godsdienstdiscriminatie, discriminatie op de arbeidsmarkt door klanten en discriminatie in de context van onderwijsinstellingen betreft. Ook discriminatie door de overheid wordt het meest door Rotterdammers uit deze leeftijdsgroep genoemd en is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. 
  • ‘Ras’ en huidskleur is de meest voorkomende discriminatiegrond. Net als vorig jaar is het aandeel godsdienstdiscriminatie erg hoog. Het gaat vooral om islamofobie.
  • Discriminatie tijdens een sollicitatie is met tien procent afgenomen. 27 procent van de gediscrimineerden maakte dit mee in 2014 versus 17 procent in 2015. Tegelijkertijd is ervaren discriminatie op de werkvloer gestegen van 23 procent in 2014 tot 27 procent in 2015.
  • Discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte is toegenomen. Dit betekent dat implementatie van het onlangs door Nederland geratificeerde VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap ook relevant is voor Rotterdam. 

Het betreft een gezamenlijke uitgave van RADAR en IDEM Rotterdam.

Voor meer informatie over het rapport kunt u contact opnemen met Mariska Jung, onderzoeker bij IDEM Rotterdam, e-mail: [email protected] of tel. 010 – 4113911