Opinie:
De voorzet is goed, maar treft het doel?
Hoofdpagina / Opinie: / De voorzet is goed, maar treft het doel?

De voorzet is goed, maar treft het doel?

 

Effectieve maatregelen tegen discriminerende supporters

FC Groningen wil een levenslang stadionverbod voor discriminerende fans. RADAR, bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, is blij met deze voorzet.

 

Tijdens de wedstrijd tegen Roda JC op 30 september jl. maakten supporters van FC Groningen zich schuldig aan racistische opmerkingen tegen eigen spelers. Hans Nijland, algemeen directeur, vindt dat er een grens is overschreden en kondigt een levenslang stadionverbod aan tegen de boosdoeners. Eindelijk iemand die zijn nek uitsteekt en verantwoordelijkheid neemt.

 

Wat opvalt, is dat het zo lang duurt voor iemand een stap zet. Schelden is niet nieuw in de voetballerij. Scheidsrechters worden al decennia lang uitgemaakt voor van alles en nog wat en moeten bedreigingen op de koop toe nemen. Iedereen spreekt er schande van, maar is terughoudend in het nemen van maatregelen. Richtlijnen worden opgesteld, maar bij uitvoering wordt niet doorgepakt.

Tijdens het EK is in de media veelvuldig gesproken over Oekraïense supporters. Zullen zij zich wel gedeisd houden als onze (gekleurde) jongens spelen? In de competitie daar zijn spreekkoren richting donkere spelers aan de orde van de dag. In Nederland zijn we goed in het wijzen naar anderen, maar niet in staat onze eigen stoep schoon te vegen. Dat geconstateerd hebbende, wat doen wij eraan? Alle betrokken partijen, KNVB, clubs, sponsors, supportersverenigingen en de bond van contractspelers VVCS, keuren racistische opmerkingen af, maar pakken niet door. Het meest opvallende is dat de gedupeerde de opmerkingen wel hoort, maar het anderen pas na afloop van de wedstrijd vertelt. Het 'omstandereffect' lijkt in dit soort gevallen op te treden: het gegeven dat bij noodsituaties, geweld of pesterijen mensen toekijken zonder hulp te bieden. Dit effect speelt het sterkst bij grote groepen en kan dus makkelijk optreden in een stadion vol mensen. Niemand voelt zich geroepen om ter plekke te reageren en actie te ondernemen.

 

Angst voor onlusten in en rond het stadion bij stopzetting van de wedstrijd leidt tot weifelend gedrag. Of zijn wellicht de financiële belangen van de clubs en de sponsors te groot om een wedstrijd te staken? Een ander veel gehoord argument is dat het sneu is voor alle goedwillende supporters, die door het gedrag van “enkelingen” gedupeerd worden. “Voetbal is emotie!” Met deze kreet denken sommige voetbalfans dat je alles kunt vergoelijken. Tot op heden durft niemand verantwoordelijkheid te nemen. Met als gevolg dat gedupeerden in de kou staan en dat dit gedrag gedoogd en in stand gehouden wordt.

 

Racistische spreekkoren, maar ook scheldpartijen richting Joden en homo's zijn in het voetbal zeker niet ongebruikelijk. Dat gebeurt zowel in het betaald voetbal als bij amateurclubs. Dat er tegen op wordt getreden is wel uitzonderlijk en meestal is er dan ook meer aan de hand. Zo waren er bijvoorbeeld op 26 september bij de wedstrijd FC Utrecht - Ajax al een tijd discriminerende spreekkoren te horen, maar pas nadat er voorwerpen op het veld werden gegooid, staakte scheidsrechter Bas Nijhuis voor een kwartier de wedstrijd.

 

RADAR is verheugd dat er eindelijk stelling wordt genomen. Het levenslang royeren van supporters kan echter wel tot woede en frustratie leiden. De vraag is ook of en hoe amateurclubs deze lijn zouden moeten volgen. Een alternatief is een tijdelijk stadionverbod. Er zijn zeker mogelijkheden om fans te motiveren om sportiever te supporteren, bijvoorbeeld door slachtoffer-dadergesprekken. Door het bieden van een tweede kans (met proeftijd) geef je iemand de mogelijkheid om zijn leven te beteren. Voetbalclubs, supportersverenigingen, antidiscriminatiebureaus en andere relevante partijen kunnen hierin gezamenlijk optrekken.

 

Na de voorzet van FC Groningen is het nu aan alle andere spelers in het voetbal om ervoor te zorgen dat er werkelijk resultaten worden geboekt. Om te voorkomen dat mensen wegkijken bij racisme en andere vormen van discriminatie op de tribunes, moeten KNVB, scheidsrechters, clubleidingen, alle spelers én supporters heel helder hebben wat hun rol kan zijn in dergelijke situaties en daar vervolgens ook naar handelen. Als alle betrokken partijen een lijn trekken en het als een gedeelde opdracht en verantwoordelijkheid zien, bestaat de kans dat fairplay in de stadions gemeengoed wordt.

 

 

krantenbericht Brabants Dagblad

 

krantenbericht BN de Stem

  • Zoeken

Naar boven