de stad maakt een statement


Theater en Rotterdam en Pauluskerk komen op wereldvluchtelingendag opnieuw met theateraal programma rondom vluchtelingen

 

Theater Rotterdam en de Pauluskerk nodigen de stad uit om op Wereldvluchtelingendag. donderdag 20 juni, een statement te maken over het Nederlands en Europees vluchtelingenbeleid. Hoe gaan wij om met mensen op de vlucht? Hoe zorgen wij dat zij hun waardigheid behouden? Rotterdammers laten van zich horen, tijdens de Make The Wrong Right-PARADE. Na de parade is er onder meer theater en een diner in de Schouwburg.

 

Wereldwijd zijn 68 miljoen mensen op de vlucht, voor oorlog, geweld, honger en armoede. 21 miljoen van hen verlieten hun eigen land, op zoek naar een veilig heenkomen en ongeveer anderhalf miljoen (?) waagt de reis naar Europa. Daar stuiten zij op een ondoordringbaar fort: Fort Europa.

 

De dodelijke grens van Fort Europa
In haar nieuwe boek Niemand wil ze hebben laat journalist Linda Polman er geen twijfel over bestaan: Europa accepteert de dood als een acceptabel beleidsinstrument. Bijvoorbeeld door deals te sluiten met dictators in Afrika. Vluchtelingen zitten daar vast in overvolle kampen, zoals in Libië, waar zij worden gemarteld, of als slaaf verhandeld. Al jarenlang verdrinken vluchtelingen op zee, recht voor onze ogen, terwijl wij toekijken. Aan geen enkele andere grens ter wereld zijn meer mensen gestorven dan aan de grens van Fort Europa. Tussen 1993 en 2018 kwamen meer dan 33.000 mensen om.

 

Hoe moeten wij omgaan met mensen op de vlucht? Hoe ziet een menswaardig vluchtelingenbeleid eruit? Hoe geven we mensen hun waardigheid terug? En hoe kijken vluchtelingen zelf naar hun vlucht en hun ontvangst in Nederland? Daarover gaat het op Wereldvluchtelingendag.

 

Make The Wrong Right-PARADE
Om 14.00 uur transformeert de Pauluskerk tot maakplaats. Iedereen is welkom om binnen te lopen en een eigen attribuut te maken voor de parade later in de middag: een levensgrote pop, een tekstbord of een percussie-instrument. Dominee van de Pauluskerk, Dick Couvée, en Anne Kooiman, docent en onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam, geven de aftrap met een eigen statement. Om 17.00 uur start de Make The Wrong Right-PARADE. Deze begint bij de Pauluskerk en gaat via het Centraal Station, langs het schouwburgplein via de koopgoot naar Theater Rotterdam.

 

Voorstelling Bright Richards en diner
In Theater Rotterdam staan om 18.00 uur de tafels gedekt voor honderdertig Rotterdammers.

 

Vooraf opgeven is verplicht en kan tot 13 juni  via wereldvluchtelingendag@pauluskerkrotterdam.nl.

 

In Theater Rotterdam zijn vanaf 18.45 uur op de mediawand portretten van vluchtelingen te zien.
Deze zijn gemaakt door studenten Social Work van de Hogeschool Rotterdam. Zij gingen op bezoek bij; Stichting Hoedje van Papier; Vluchtelingenwerk Schiedam, Stichting ROS - Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt; Vluchtelingen4Vluchtelingen, HR VluchtelingStudentSteunpunt en de Pauluskerk.

 

Bright Richards en New Dutch Connection
Om 20.00 start in Theater Rotterdam Witte de With de voorstelling, the Bright Side of Life, van Bright Richards (New Dutch Connections). Bright ontvluchtte 20 jaar geleden de oorlog in Liberia en bouwde in Nederland een nieuw bestaan op. De avond start met een korte ontmoeting met nieuwkomers en acts van jonge talentvolle vluchtelingen. Na de voorstelling The Bright Side of Life, is er eenpaneldiscussie waarin een moderator en Bright in gesprek gaan met het publiek en met verschillende gasten. Kaartjes zijn te koop bij Theater Rotterdam.

  • Zoeken

Naar boven