Dag van Respect

RADAR Midden- en West-Brabant doet dit jaar ook mee met de Dag van Respect. Op de SKO Jozef in Rijen worden 4 lessen verzorgd in groep 7 en groep 8.

Verzoeken van scholen voor gastlessen die dag kunnen nog aangevraagd worden bij Lindsay Couweleers.

 

 

Wat is Stichting Dag van Respect?

dag van respect
Via kennisoverdracht wil de stichting bij de jongeren een respectvolle houding teweegbrengen: voor elkaar, voor natuur en milieu en voor de samenleving. Vanuit ontmoetingen met gastsprekers in de klas, maar ook in de lessen van de klassenleerkrachten zal een dialoog ontstaan tussen de kinderen onderling, en automatisch ook tussen de kinderen en hun ouders thuis, over het begrip respect.

Door enkele malen per jaar het begrip respect te laten terugkeren zal het begrip bij de scholieren langzaam inslijpen. Veel maatschappelijke problemen kunnen met het begrip respect worden aangekaart. Door het uitnodigen van betrokken Nederlanders om een gastles op school te geven, hoopt de stichting te bereiken dat jongeren zich met deze ‘helden’ zullen identificeren zodat het cool wordt om respectvol te zijn.

Ontstaan van de stichting
Na de moord op Theo van Gogh waar brandstichting op een Islamitische basisschool in Uden op volgde besloot Rabbijn Awraham Soetendorp dat er ‘iets’ moest gebeuren. Uit een gesprek met de vier toenmalige ministers van der Hoeven, Verdonk, Donner en Zalm is de Dag van Respect geboren. Het idee is om kinderen uit te leggen wat respect inhoudt. Wat is respect, hoe kan je respect geven aan iemand en wat is daar nu eigenlijk zo fijn aan, zijn onderwerpen die aan bod komen. Door kinderen persoonlijk te benaderen en dus ook een persoonlijk verhaal te vertellen over respect begrijpen kinderen wat dit begrip nu eigenlijk inhoudt. Kinderen denken vaak dat respect iets is uit de hip hop cultuur: ben je stoer en cool dan heb je macht en kun je respect opeisen. De stichting wil het positieve effect van repectvolle houding uitdragen. Gastsprekers zijn benaderd om op scholen in heel Nederland een gastles te geven.

 

Het jaar 2006 was voor de Dag van Respect een pilotjaar. De reacties in de media, van gastsprekers, van leerkrachten, maar bovenal van de kinderen en hun ouders waren overweldigend zodat de stichting zich aangemoedigd voelde om in de komende 4 jaar het ‘merk’ respect te vestigen.

Inhoudelijk hoopt de stichting in de komende jaren een ommekeer teweeg te brengen. Zoals langzaamaan in de maatschappij de noodzaak begint door te dringen dat het milieu raakt uitgeput en dat rampen niet voorkomen kunnen worden wanneer geen radicale veranderingen in ons gedragspatroon plaatsvinden. De stichting hoopt met de Dag van Respect te bereiken dat Nederland een land wordt waar plaats is voor iedere burger, waarin iedereen mag zijn wie hij is en zich niet bedreigd hoeft te voelen om zijn anders-zijn.

 

Meer informatie: www.dagvanrespect.nl

 

 

  • Zoeken

Naar boven