Opinie:
Brief aan het Bestuur van FC Den Bosch
Hoofdpagina / Opinie: / Brief aan het Bestuur van FC Den Bosch

Brief aan het Bestuur van FC Den Bosch

Hieronder de afgelopen zaterdag in het Brabants Dagblad verschenen brief die RADAR medewerker Eefje Vonken schreef aan het bestuur van FC Den Bosch ...
 
 
 

Brief aan het Bestuur van FC Den Bosch

Geacht bestuur,

In PowNews was te zien hoe twee van uw medewerkers ingingen op voorwaarden van een zogenaamde investeerder. Een van die voorwaarden was de garantie dat er geen homo's in de selectie spelen.

Ik kan me voorstellen dat het fragment u op z'n zachtst gezegd in verlegenheid brengt. Toch denk ik dat u juist nu een bijdrage kunt leveren aan homoacceptatie in de topsport door te erkennen wat er precies is gebeurd en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Door in te zien hoe dit kon gebeuren, kunt u waar mogelijk de schade herstellen en een dergelijk voorval in de toekomst voorkomen.

 

Hoe kon dit gebeuren?
Ik denk niet dat FC Den Bosch of de betreffende medewerkers minder integer zijn dan de gemiddelde Nederlander. Wat het filmpje van PowNews laat zien is hetzelfde wat experimenten naar conformisme keer op keer aantonen: gewone mensen nemen onder sociale druk slechte beslissingen en zijn in staat om anderen vreselijke dingen aan te doen. PowNews kon dus weten dat dit bij een club zou lukken, als de ervaren druk maar groot genoeg was. Hierin zijn volwassen onderhandelaars niet anders dan scholieren die andere kinderen buitensluiten om te voorkomen dat ze zelf worden afgewezen door de populaire kinderen.

 

Wat zijn de effecten?
Het is vreselijk moeilijk om uit de kast te komen als je voetbalt. Het fragment bij PowNews maakt het er niet makkelijker op. Toch geloof ik niet dat FC Den Bosch een club is van homohaters. Integendeel: jullie hebben eerder een nadrukkelijk statement gemaakt vóór seksuele diversiteit door op 11 oktober de regenboogvlag te hijsen. Het blijkt dat deze intentie onvoldoende is om uitsluiting van homo's (en ook van andere groepen) te voorkomen, zeker wanneer er sprake is van sociale druk. Alleen als je ten volle beseft dat het zo werkt, en dat doen jullie nu ongetwijfeld, én je erkent hoezeer je daar mensen mee kunt schaden, in dit geval homo's, hun ouders, vrienden, vriendinnen, boers en zussen, kun je discriminatie tegengaan.

 

Jullie hebben een voorbeeld gesteld door de regenboogvlag te hijsen. Nu zijn jullie ongewild een voorbeeld geworden van uitsluiting van homo's. En dit is nou precies hoe discriminatie en uitsluiting vaak plaatsvinden. Mensen discrimineren maar zeer zelden opzettelijk en bewust; juist onbewuste processen sturen uitsluiting. Vrijwel iedereen vindt discriminatie onwenselijk, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt: gedrag toont vaak iets anders dan de intentie, zeker onder sociale druk. In kleedkamers, op het voetbalveld en op tribunes heerst nog geen homotolerante sfeer en bij veel voetbalclubs hoor je nog steeds 'bij onze club zijn geen homo's.' Jullie weten nu als geen ander hoe makkelijk het is om hierin mee te gaan. En juist daardoor kunnen jullie nu een belangrijke rol spelen in bevordering van homoacceptatie in het voetbal. Het actieplan van de KNVB zegt hierover 'Jezelf inzetten voor homoacceptatie betekent: het onderwerp bespreekbaar maken en elkaar corrigeren waar nodig'. Openlijk toegeven dat je fout zat is een uitnodiging aan de stille meerderheid die niet opzettelijk discrimineert, maar onbewust uitsluiting in stand houdt. Dát is bespreekbaar maken. Nu is het nodig.

 

Met vriendelijke groet,

Eefje Vonken,

RADAR, vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie

  • Zoeken

Naar boven