Opinie:
Kom thuis in Breda!
Hoofdpagina / Opinie: / Kom thuis in Breda!

Kom thuis in Breda!

Breda voerde in 2009 de titel van Meest Gastvrije Stad van Nederland. Inmiddels zorgt een deel van de Horeca dat deze gastvrijheid wel erg selectief is, aldus Tinus van Lieshout van RADAR.

 

Je zult maar met je voetbalteam Breda kiezen om de afsluiting van het seizoen te vieren. Iedereen verheugt zich op een gezellig stapweekend in Breda, waar de Brabantse gemoedelijkheid hoog in het vaandel staat. Breda afficheert zichzelf immers graag als sprankelende, gezellige Brabantse stad met een sfeervol, historisch stadshart. "Kom trendy winkelen, bewonder de prachtige monumenten en proef de Brabantse gastvrijheid bij de vele tientallen cafés, restaurants en terrassen",  aldus de VVV.
 "Kom thuis in Breda!" Dat klinkt heel spannend en uitnodigend.

 

De boys van een voetbalclub uit Kampen togen naar het zuiden en komen dat weekend voor onaangename verrassingen te staan. Bij verschillende kroegen wordt één van de spelers structureel geweigerd. De jongens voor en na hem mogen wel naar binnen. Meestal zonder reden wordt hem de toegang ontzegd en een enkele keer wordt  gevraagd om een studentenpas. Een opmerkelijke vraag voor een gewone stapavond op vrijdag en zaterdag. Wat is hier aan de hand? Een Nederlandse jongen met Marokkaanse roots wordt als enige geweigerd, terwijl andere leden van het elftal zonder problemen toegelaten worden. Al je vrienden mogen naar binnen en jij wordt afgewezen. In je eigen woonplaats is dit nog nooit gebeurd. Je geneert je daarover. Welkom in Breda!

 

Gelukkig is er in Breda sinds 2008 een meldprocedure, want  bij meer meldingen kan deze vorm van discriminatie beter bestreden worden. Bezoekers kunnen bij vermeende onterechte weigering aangifte doen bij politie of hiervan melding maken bij het Paneldeurbeleid Breda, waarvan antidiscriminatievoorziening RADAR het secretariaat voert. Op papier goed geregeld, maar de praktijk is weerbarstiger. Weinig jongeren doen aangifte of maken daarvan melding, waardoor exploitanten hun gang kunnen gaan. Portiers van horecagelegenheden bedienen zich - al dan niet ingefluisterd door de uitbaters - van allerlei smoesjes om met name allochtone jongens buiten de deur te houden. Het zijn niet alleen autochtone portiers die zich daaraan schuldig maken. Ook uitsmijters met buitenlandse roots doen daar ongegeneerd aan mee. Er bestaat wat dat betreft geen onderscheid. Gevlochten kroeshaar kan een reden zijn om je bij de deur staande te houden, steeds vaker wordt er selectief gevraagd om een  studentenpas. Nu meer en meer allochtone jongeren aan een MBO-opleiding studeren, accepteren ze alleen nog maar HBO-studenten. Vooral  jongens van Marokkaanse  of Turkse komaf  moeten hun pas tonen.

 

Natuurlijk zijn er redenen om mensen toegang te weigeren. Hinderlijk gedrag, dronkenschap en/of slechte ervaringen uit het verleden kunnen aanleiding geven voor afwijzing. Allochtone jongeren worden soms geweigerd omdat horecaondernemers bang zijn dat juist zij voor overlast zullen zorgen.

 

Daarnaast bestaat bij sommige kroegbazen de angst dat andere klanten hun zaak mijden als het aantal gekleurde jongens te omvangrijk wordt. Het scheelt vaak een hoop gedoe als eventuele huisregels voor bezoekers duidelijk, transparant en navolgbaar zijn. Dat voorkomt gezeur aan beide kanten. Huidskleur wordt vaak ten onrechte gezien als voorspellende factor voor gedrag en reden voor uitsluiting. Frustratie bij deze jongeren kan makkelijk omgezet worden in terugtrekgedrag of baldadigheid in het uitgaansgebied, met alle negatieve gevolgen van dien. RADAR wil discriminatie in het uitgaansleven stoppen en roept horecaondernemers op geen kletsverhalen te verkopen, maar open en eerlijk te zijn naar hun potentiële klanten.

 

Als bezoekers over de schreef gaan, dan is er een grond om ze te weigeren. Etnische achtergrond is dat niet. Laat Breda weer de meest gastvrije stad van het land zijn: Iedereen is welkom en wordt gastvrij onthaald .... tot het tegendeel bewezen is!  

 

Tinus van Lieshout, medewerker RADAR  

gepubliceerd in BN/de Stem op 18 augustus 2012 

  • Zoeken

Naar boven