Internationale dag tegen homohaat

17 mei 2018

 

Iedereen moet de vrijheid hebben om zelf een partner te kiezen, iemand waarvan je houdt.

Toch krijgen veel mensen te maken met afkeuring en agressie vanwege hun seksuele voorkeur. Daarom wordt 17 mei wereldwijd aandacht gevraagd voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

 

IDAHOT is de internationale naam voor de dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. De datum van 17 mei verwijst naar de dag in 1990 waarop de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten.

Homoseksualiteit is nog lang niet overal geaccepteerd, in sommige landen staat er zelfs de doodstraf op. Maar ook in Nederland ondervinden veel homoseksuelen nog steeds discriminatie, afkeuring en agressie vanwege hun seksuele voorkeur. Zoals onlangs in Dordrecht, waar een homoseksuele man  middels een datingapp in de val werd gelokt en mishandeld.

 

De term homohaat of homofobie wordt gebruikt om uitingen of gedragen te beschrijven die zijn gemotiveerd door verzet tegen belangen van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenderpersonen en mensen met een intersekseconditie (lhbti’s). Hierbij kun je denken aan scheldpartijen en fysieke agressie, maar het kan ook gaan om roddelen, het belachelijk maken van lhbti-personen, ontslag of het mislopen van een promotie vanwege het ‘uit de kast komen’, of niet meer worden uitgenodigd voor feestjes.  

 

Homohaat kan verschillende oorzaken hebben zoals angst om zelf homoseksueel te worden of daar voor te worden aangezien, onbegrip en afgunst of vinden dat homoseksualiteit  in strijdt is met het rollenpatroon.

 

Naast discriminatie van lesbiennes en homo’s is tijdens IDAHOT meer aandacht gekomen voor discriminatie van biseksuelen, mensen met een intersekseconditie en transgenderpersonen.

Meer informatie over IDAHOT en de activiteiten die worden georganiseerd is te vinden op www.idahot.nl

 

Meld discriminatie

Krijg je te maken met discriminatie vanwege je seksuele voorkeur of zie je dat iemand anders wordt gediscrimineerd? Meld het bij RADAR, bureau voor gelijke behandeling.  De professionele klachtbehandelaars van RADAR kunnen je adviseren, voor je bemiddelen en je eventueel bijstaan in juridische procedures. Voor meer informatie bel 010 411 39 11 of kijk op de website: www.radar.nl. Discriminatie melden kan snel en eenvoudig met de app Meld discriminatie NU. Ga naar melddiscriminatie.nu.

 

Medewerkers van adbRADAR , Art1NL en IDEMRotterdam hijsen de regenboogvlag op het dak van Gebouw de Heuvel ter gelegenheid van IDAHOT
Medewerkers van adbRADAR , Art1NL en IDEMRotterdam hijsen de regenboogvlag op het dak van Gebouw de Heuvel ter gelegenheid van IDAHOT
  • Zoeken

Naar boven