Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Roel van der Heijde

Wat doe je bij RADAR?

Ik werk als trainer bij RADAR. Ik ondersteun mijn collega’s bij preventie bij het maken en geven van trainingen. En we denken na over manieren waarop we interventies kunnen aanbieden die het leren binnen organisaties op dagelijkse basis stimuleert. Voor nu focus ik op kennis en deskundigheid van professionals en cultuursensitiviteit.

Wat is je specialisme?

Ik train met name zorgverleners over hoe zij kunnen omgaan met angsten en machteloosheid van patiënten. Hoe voer je het ongemakkelijke gesprek? Daarnaast verzorg ik trainingen op het gebied van raakbaar leiderschap.

Wat was je belangrijkste les uit de ‘school of life’?

Een van de lessen die ik geleerd heb is te gaan staan voor wie ik ben (coming out), ongeacht wat de ander daarvan vindt. Van daaruit heb ik ook geleerd te gaan staan voor mijn verlangen ongeacht of dit vervuld wordt. Het uitspreken, hoe spannend soms ook, doet al heel veel.

Mogelijk de belangrijkste les, die voor mij levenstransformerend was, is de ervaring dat zowel man als vrouw in mij zit. Daar ben ik Remmelt van Kleef en Carla Verberk nog steeds enorm dankbaar voor.

Welk boek/documentaire/film/podcast moet iedereen gelezen/gezien/gehoord hebben?

Weer zo’n lastige vraag! Er zijn zoveel mensen, boeken en series die me inspireren. Daarom geef ik enkele tips:

  • Brené Brown is een onderzoeksprofessor maatschappelijk werk aan de University of Houston, Texas. Ze is daarnaast auteur van verschillende wereldwijde bestsellers. Haar onderzoek en boeken gaan over onder meer kwetsbaarheid, moed en schaamte. Browns onderzoek richt zich op authentiek leiderschap en oprechtheid in families, op scholen en in organisaties. Op YouTube kun je haar TED talks terugvinden en op Netflix staat een inspirerende special.
  • Pose: schitterende serie met een bijna geheel transgender cast over het leven de Afro-Amerikaanse en Latino LGBTQ in New York City en de niet-conforme ballroomcultuur in de jaren tachtig en, in het tweede seizoen, begin jaren negentig.
  • Todrick Hall is een zanger van kleur. Opgegroeid in Texas en uitgegroeid tot een boegbeeld van de Black LGBTQ gemeenschap. Zijn nummers zijn expliciet gay en breken toch door in mainstream media in de VS. Een bezoekje aan youtube waard om naar zijn nummers te luisteren als FAG (van een scheldwoord een gay anthem maken) of Nails, Hair, Hips, Heals.
  • Supersoul Sunday: voor mij is Oprah Winfrey echt een inspirerende vrouw die iedere zondagochtend een gesprek heeft met een inspirerend persoon.