Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Nienke de Wit

Wat doe je bij RADAR?

Ik werk als onderzoeker op verschillende thema’s. Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek naar ervaren antisemitisme onder Joodse mensen in Rotterdam en een onderzoek naar het betrekken van statushouders in inburgeringsbeleid van de gemeente Vlaardingen. Heel interessant én relevant.

Wat is je specialisme?

Tijdens mijn studie Antropologie ging ik op mijn 21e voor vier maanden alleen naar Gambia om onderzoek te doen naar sekstoerisme van Europese vrouwen. Ik kijk af en toe nog steeds met verbazing terug hoe het is gelukt om mensen daarover te laten praten. In latere banen als onderzoeker heb ik onderzoek gedaan onder sekswerkers, dak- en thuislozen, statushouders en jongeren met risicogedrag. Mijn specialisme is dan ook het benaderen en interviewen van moeilijk bereikbare doelgroepen door open en onbevooroordeeld in gesprek te gaan. Daarnaast daag ik in onderzoek graag bestaande concepten en literatuur uit en kijk kritisch of het perspectief en de beleving van de mensen om wie het gaat hierin ook daadwerkelijk terugkomt. Als laatste ben ik dol op schrijven, vooral levendige rapporten waarin diverse perspectieven op een vraagstuk belicht worden.

Waarom ben je bij RADAR komen werken?

Als je aan mijn vrienden en familie vraagt hoe ze mij beschrijven, zal het iets zijn als ‘geëngageerd, wereldverbeteraar en pittig’. Niet alleen om die eerste twee, maar ook om die laatste ben ik bij RADAR komen werken. Wat nou pittig? Ik zou het zelf eerder gedreven noemen om verschil te maken in de samenleving met en voor groepen die nog steeds elke dag te maken krijgen met ongelijkheid en/of discriminatie.

Wat was je belangrijkste les uit de ‘school of life’?

Iets kan door twee mensen totaal anders beleefd worden. Wees je bewust van je referentiekader en oordeel niet te snel.

Welk boek/documentaire/film/podcast moet iedereen gelezen/gezien/gehoord hebben?

Een documentaire die ik pas nog heb gezien is Woman over ervaringen van vrouwen wereldwijd, in één woord: wauw! Boeken die ik zeker zal aanraden: Between the world and me van Ta-Nahesi Coates, Heb je nou al een vriend van Marie-Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, Kritiek van de Zwarte Rede van Achille Mbembe en Hallo witte mensen van Anousha Nzume.  En films zou ik zeggen 20th Century Women, Girl, Moonlight en Rabot.