Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

GEANNULEERD: Masterclass Discriminatie bij woningverhuur

20 april 16:00 - 21:00

** UPDATE **

De masterclass is helaas geannuleerd. RADAR volgt de richtlijnen van het RIVM om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Een van de aanbevelingen is om sociale contacten te beperken.  RADAR vindt dat de gezondheid van bezoekers voorop moet staan en heeft om die reden besloten om de bijeenkomst niet door te laten gaan.  We doen ons best de masterclass op een later moment te organiseren; we houden u daarvan op de hoogte.

Muurvast zit de woningmarkt. Starters komen al jaren nauwelijks aan een woning. Maar als je een migratieachtergrond hebt, is het nóg lastiger om een woning te vinden. Laat staan een betaalbare…

Sinds De Groene Amsterdammer in 2018 door middel van praktijktests en mysterycalls heeft laten zien dat discriminatie op de woningmarkt landelijk een probleem is, staat het onderwerp steeds vaker hoog op de agenda. Daarom organiseren RADAR en de gemeente Rotterdam op 20 april 2020 een masterclass over discriminatie bij woningverhuur.

De avond wordt geopend door de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga, verantwoordelijk voor de portefeuille integratie en samenleven. Vervolgens kunt u in twee rondes aanschuiven bij twee van de volgende sessies. Tussen de sessies door kunt u verder praten over het onderwerp tijdens het netwerkdiner.

  • Het recht op huisvesting in beleid – Jan de Vries

Het grondwettelijke recht op huisvesting wordt vaak aangehaald in discussies over discriminatie op de woningmarkt. Maar hoe zit het precies met dit artikel? Jan de Vries, expert op het gebied van mensenrechten in woonbeleid, gaat in deze masterclasssessie in op de betekenis van dit recht. Niet alleen gaat hij inhoudelijk in op het wetsartikel, maar ook wat het betekent voor beleidsmakers. Met u gaat hij in gesprek over vragen als ‘Wat zijn de richtlijnen van een op rechten gebaseerde huisvestingstrategie?’ en ‘Hoe kan het beginsel van non-discriminatie centraal staan in het recht op participatie?’

  • Fair Mieten, Fair Wohnen – Christiane Droste en Alexander Thom

In Berlijn zit sinds 2017 een speciale organisatie die zich richt op gelijke behandeling op de woningmarkt: Fair Mieten, Fair Wohnen. Christiane Droste en Alexander Thom vertellen over hun ervaringen bij deze organisatie. Hoe geven zij advies en ondersteuning aan mensen die discriminatie ervaren bij woningverhuur? Kunnen ze iets betekenen in een eventuele rechtsgang? Tegelijkertijd werkt de organisatie aan een discriminatievrije cultuur bij verhuur, onder meer door beleidsadvies, onderzoek en organiseren van dialogen tussen de verschillende betrokkenen. De voertaal van deze sessie is Engels.

  • Rotterdamse veldverkenning discriminatie bij woningverhuur – Arwen Hoogenbosch en Alicia Dibbets

“Normale verhuurders willen gewoon normale huurders.” Het is een van de opmerkingen van de respondenten uit de ‘Rotterdamse Veldverkenning discriminatie bij woningverhuur’ van RADAR. Onderzoekers Arwen Hoogenbosch en Alicia Dibbets geven een toelichting op deze veldverkenning, die in maart gepubliceerd wordt. Het geeft een beeld van het verhuurproces en de Rotterdamse context in de woningmarkt. Een van de conclusies uit het rapport is dat vooral bij werving en selectie van huurders in de vrije markt allerlei subjectieve factoren een rol spelen. Wat zou een goede vervolgaanpak kunnen zijn om te voorkomen dat discriminatie in de vrije huursector op de loer blijft liggen?

  • Hoe kun je praktijktesten inzetten om woningverhuur aan te pakken?

Prof. dr. Pieter-Paul Verhaeghe van de Vrije Universiteit van Brussel zette praktijktesten in Nederland op de kaart als methode om discriminatie bij woningverhuur te onderzoeken. Hij ondersteunde de journalisten van De Groene Amsterdammer, die discriminatie op de woningmarkt in 2018 uitgebreid op de kaart zetten. In deze masterclass vertelt professor Verhaeghe over zijn ervaringen met de inzet van praktijktesten als beleidsinstrument tegen discriminatie in verschillende Belgische steden. Wanneer zijn praktijkteksten inzetbaar als beleidsinstrument? En onder welke voorwaarden zijn ze effectief?

Praktische informatie
Datum: 20 april 2020
Tijd: 16.00 tot 21.00 uur (inclusief netwerkdiner)
Locatie: De Nieuwe Poort, Weena 711, Rotterdam
Interesse? Stuur een mail naar a.hoogenbosch@radar.nl voor meer informatie en beschikbaarheid