Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

Eerlijk huren voor iedereen

05 oktober 13:00 - 15:00

Online masterclass Discriminatie bij woningverhuur

Muurvast zit de woningmarkt. Starters komen al jaren nauwelijks aan een woning. Maar als je een migratieachtergrond hebt, is het nóg lastiger om een woning te vinden. Laat staan een betaalbare…

Sinds De Groene Amsterdammer in 2018 door middel van praktijktests en mystery calls heeft laten zien dat discriminatie op de woningmarkt landelijk een probleem is, staat het onderwerp steeds vaker hoog op de agenda. Daarom organiseren RADAR en de gemeente Rotterdam op 5 oktober 2020 een digitaal event over discriminatie bij woningverhuur.

Onder moderatie van Afiah Vijlbrief, onderzoeker bij RADAR, presenteren vier sprekers uit binnen- en buitenland hun ideeën en manieren over hoe discriminatie bij woningverhuur tegen te gaan. Iedere sessie sluit af met een Q&A aan de sprekers en aan het eind van de bijeenkomst kunnen er vragen gesteld worden aan een panel.

Woon het hele event bij of tune-in op het moment dat er iets interessants gepresenteerd wordt. De uitleg over elke sessie staat hieronder. 

1. Hoe kun je praktijktesten inzetten om woningverhuur aan te pakken? – Pieter-Paul Verhaeghe

Prof. dr. Pieter-Paul Verhaeghe van de Vrije Universiteit van Brussel zette praktijktesten in Nederland op de kaart als methode om discriminatie bij woningverhuur te onderzoeken. Hij ondersteunde de journalisten van De Groene Amsterdammer, die discriminatie op de woningmarkt in 2018 uitgebreid op de kaart zetten. In deze masterclass vertelt professor Verhaeghe over zijn ervaringen met de inzet van praktijktesten als beleidsinstrument tegen discriminatie in verschillende Belgische steden. Wanneer zijn praktijkteksten inzetbaar als beleidsinstrument? En onder welke voorwaarden zijn ze effectief?

2. Rotterdamse veldverkenning discriminatie bij woningverhuur – Arwen Hoogenbosch

“Normale verhuurders willen gewoon normale huurders.” Het is een van de opmerkingen van de respondenten uit de ‘Rotterdamse Veldverkenning discriminatie bij woningverhuur’ van RADAR. Onderzoekers Arwen Hoogenbosch en Alicia Dibbets geven een toelichting op deze veldverkenning, die in maart gepubliceerd is. Het geeft een beeld van het verhuurproces en de Rotterdamse context in de woningmarkt. Een van de conclusies uit het rapport is dat vooral bij werving en selectie van huurders in de vrije markt allerlei subjectieve factoren een rol spelen. Wat zou een goede vervolgaanpak kunnen zijn om te voorkomen dat discriminatie in de vrije huursector op de loer blijft liggen?

3. Fair Mieten, Fair Wohnen – Christiane Droste / Alexander Thom

In Berlijn zit sinds 2017 een speciale organisatie die zich richt op gelijke behandeling op de woningmarkt: Fair Mieten, Fair Wohnen. Christiane Droste en Alexander Thom vertellen over hun ervaringen bij deze organisatie. Hoe geven zij advies en ondersteuning aan mensen die discriminatie ervaren bij woningverhuur? Kunnen ze iets betekenen in een eventuele rechtsgang? Tegelijkertijd werkt de organisatie aan een discriminatievrije cultuur bij verhuur, onder meer door beleidsadvies, onderzoek en organiseren van dialogen tussen de verschillende betrokkenen. De voertaal van deze sessie is Engels.

4. Het recht op huisvesting in beleid – Jan de Vries

Het grondwettelijke recht op huisvesting wordt vaak aangehaald in discussies over discriminatie op de woningmarkt. Maar hoe zit het precies met dit artikel? Jan de Vries, expert op het gebied van mensenrechten in woonbeleid, gaat in deze masterclasssessie in op de betekenis van dit recht. Niet alleen gaat hij inhoudelijk in op het wetsartikel, maar ook wat het betekent voor beleidsmakers. Met u gaat hij in gesprek over vragen als ‘Wat zijn de richtlijnen van een op rechten gebaseerde huisvestingstrategie?’ en ‘Hoe kan het beginsel van non-discriminatie centraal staan in het recht op participatie?’

Praktische informatie
Datum: 5 oktober 2020
Tijd: 13.00 tot 15.00 uur
Locatie: online
Deelnemen? Klik hier om je aan te melden.