Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Onderscheid naar nationaliteit mag niet

De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat gemeenten bij preventief fraudeonderzoek wel onderscheid mogen maken naar land van herkomst van de bijstandsgerechtigden maar niet op nationaliteit, zoals de gemeente Rotterdam dat deed.

Signalen

In 2013 ontving RADAR signalen van uitkeringsgerechtigde Marokkaanse Rotterdammers. Echtparen werden op gesprek uitgenodigd, de man en vrouw werden los van elkaar ondervraagd over eventuele bezittingen in Marokko, moesten documenten uit Marokko overleggen en werden gevraagd naar eventuele bezittingen van familieleden, buurtgenoten of kennissen. De gesprekken werden als onprettig en zelfs intimiderend ervaren. Het feit dat alleen Marokkaanse uitkeringsgerechtigden werden uitgenodigd en bevraagd op bezittingen in het buitenland, riekte naar verboden onderscheid op grond van nationaliteit en/of afkomst.

Gemeentebeleid

RADAR heeft hierover zorgen uitgesproken richting de Gemeentelijke Ombudsman en het besproken met gemeenteraadslid Nourdin El Ouali. Omdat er reeds een raadsman was ingeschakeld om dit beleid te laten toetsten, heeft RADAR de ontwikkelingen op gepaste afstand gevolgd. Nu blijkt dat de aanpak van de gemeente strijdig is met wet- en regelgeving verwacht RADAR dat de gemeente haar beleid zal aanpassen en excuses zal aanbieden aan de mensen die door deze maatregel onheus bejegend of benadeeld zijn. RADAR zal de beleidsontwikkelingen volgen en alert blijven op eventuele signalen. 

Meer over dit onderwerp lees je in De Moslimkrant.